Przedsiębiorstwo społeczne

Fundacja Ramię w Ramię - nad Osławą powstała latem 2018 roku. Miejsce jej powstania nie jest przypadkowe, gdyż obejmuje swoim zasięgiem głównie teren poPGRowski, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu tętnił życiem będąc źródłem utrzymania miejscowej ludności. Upadek Gospodarstwa Rolnego oznaczał dla jego pracowników bezrobocie,biedę i inne wynikające z tego faktu problemy. Założone przy Fundacji Przedsiębiorstwo Społeczne ma na celu zniwelowanie negatywnych skutków powstałych podczastransformacji systemowej poprzez aktywizację zawodową osób wykluczonych społecznie, tworzenie dla nich szans i perspektyw rozwojowych.

Obecnie nasze PS zatrudnia 5 osób z grupy osób wykluczenych społecznie, a z uwagi na duze zainteresowanie podjęciem pracy przez lokalną społeczność planujemy dalszy rozwój i stworzenie nowych etatów. Wygenerowany przy prowadzonej działalności gospodarczej zysk przeznaczany jest na realizację celów statutowych fundacji. Naszym głównym produktem wypracowywanym przez PS jest węgiel drzewny pakowany w torebki 2,5; 5 i 10 kg. Sprzedawany jest on w polskich sieciach sklepowych oraz w krajach UE. Ponadto od kilku miesięcy nasze Przedsiębiorstwo wyposażone jest w wagoworkownicę na której nasi pracownicy paczkują pellet - ekologiczny opał do pieców kotłowych.

33 2